Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Нова опція - Онлайн-запис на прийом у «Кабінеті пацієнта»

06.07.2023

Синоптики попередили про початок феномену Ель-Ніньо: очікуються нові природні аномалії

Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) заявила про те, що в тропічній частині Тихого океану вперше за сім років сформувався феномен Ель-Ніньо. Це означає, що найближчим часом планета може зіткнутися з підвищенням температури та екстремальними погодними явищами.
"Настання Ель-Ніньо значно підвищить вірогідність встановлення нових температурних рекордів і виникнення екстремальнішої спеки в багатьох частинах світу і в океані", - заявив Генеральний секретар ВМО професор Петтері Таалас.
Виникнення феномена пов'язане з підвищенням температури води в центральній і східній тропічній частині Тихого океану. Але зараз вплив Ель-Ніньо поєднується зі змінами клімату, спричиненими діяльністю людини.

У травні цього року ВМО опублікувала звіт напередодні Ель-Ніньо, в якому йшлося про 98% вірогідності того, що принаймні один із наступних п'яти років і п'ятирічний період загалом буде найтеплішим в історії спостережень, встановивши новий рекорд. Чинний було встановлено 2016 року, коли Ель-Ніньо був винятково сильним.

У звіті також ішлося про те, що існує 66% ймовірність того, що принаймні в один рік середньорічна приповерхнева глобальна температура в період із 2023 до 2027 року буде тимчасово більш як на 1,5 градуса вищою за доіндустріальний рівень.

"Це не означає, що в наступні п'ять років ми перевищимо рівень 1,5 градуса Цельсія, зазначений у Паризькій угоді, тому що ця угода стосується довгострокового потепління протягом багатьох років. Однак це ще один тривожний сигнал або раннє попередження про те, що ми ще не рухаємося в правильному напрямі, щоб обмежити потепління цілями, встановленими в Парижі в 2015 році та покликаними суттєво зменшити наслідки зміни клімату", - заявила директорка кліматичної служби ВМО професорка Кріс Г'юїтт.
Середня глобальна температура у 2022 році була приблизно на 1,15 градуса Цельсія вищою за середній показник 1850-1900 років через охолоджувальне потрійне падіння Ла-Нінья.

Понеділок 3 липня став найспекотнішим днем у світі. Середня загальносвітова температура досягла 17,01 градуса за Цельсієм, перевищивши рекорд серпня 2016 року в 16,92 °C.

(с) 2024

Запис до лікаря